E-mail: info@honlap.hu

Cukorrépáról röviden – A termelők helyzete

Cukorrépáról röviden – A termelők helyzete

Cukorrépáról röviden – A termelők helyzete bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Agrana Cukor Kft. és a Magyar Cukor Zrt. vezetői valamint a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének képviselői 2014. január 24-én tárgyalást folytattak a 2013/2014 (2013. évi cukorrépa termelés) és a 2014/2015 (2014. évi cukorrépa termelés) cukorévek termelésének feltételeiről.

A CTOSZ mind a két év vonatkozásában nem fogadta el a cukorgyártó ajánlatát.
A 2013. évi termékértékesítési szerződést a két szerződő fél 37 EUR/tonna (EU szabvány szerinti kvóta cukorrépára) garantált áron kötötte meg, azzal a kitétellel, hogy a cukorár függvényében ezt a cukorgyártó 2014. év február hónapjában, kiegészíti.
A tárgyaláson a cukorgyártó képviselői kijelentették, hogy semmiféle kiegészítést nem áll módjukban teljesíteni.

A 2014. évi kvóta cukorrépa árára 30,09 EUR/tonna garantált árat ajánlottak meg.
A CTOSZ képviselői kérték, hogy állapodjunk meg az EU rendeletben foglaltaknak megfelelően abban, hogy a 404 EUR/tonna cukor referencia ár és tényleges értékesített cukor átlagár különbözetén milyen arányban osztozik a két szerződő fél.

A cukorgyártó a konkrét megállapodás helyett azt ajánlotta, hogy ez év őszére egy képletet fog számunkra ajánlani a cukorár különbözet megosztására. Ez, figyelembe véve az EU rendeletet, valamint a 2013. évi termeléshez beígért kiegészítés elmaradását is, a termelők számára elfogadhatatlan.

Továbbá elfogadhatatlan a termelők számára, hogy a tulajdonukat képező répaszelet megváltására (ebben az esetben a szelet a cukorgyárban marad, és biogázt állít elő belőle a cukorgyártó) 1,0 EUR/kvóta répatonna (szeletre vetítve mintegy 4,8 EUR/tonna) vételárat ajánl, ugyanakkor, ha a termelő nem adja el a cukorrépa szeletet a cukorgyártónak, akkor 25 EUR/tonna áron juthat a tulajdonához.

forrás: OTS

Ezmin

A szerző:

Back to Top